Tips voor het maken van duurzamere keuzes tijdens het kopen van kinderkleding

Misschien sta je er niet bij stil, maar de kledingindustrie is nou niet bepaalde de meest milieuvriendelijke industrie ter wereld. Maar kinderen groeien natuurlijk als kool en hebben om ze zoveel maanden een hele nieuwe garderobe nodig. Zonde van al die kleding, maar je hoeft het natuurlijk niet allemaal weg te gooien! In deze blog lees je waarom de kledingindustrie nou zo vervuilend is en hoe je je kindje leuk aan kan blijven kleden terwijl je toch oog voor het milieu blijft houden!

Wat is er allemaal mis in de kledingindustrie?

Ten eerste zijn er veel grondstoffen nodig om kleding te maken: onder andere energie (vaak gewonnen uit fossiele bronnen), water en kleurstoffen. Vaak zijn deze al schaars. Daarnaast kan het omzetten van deze grondstoffen tot kleding zorgen voor veel uitstoot en giftig afval. Daardoor raakt de omgeving vervuild, met catastrofale gevolgen de mensen, dieren en planten. Daarnaast kunnen er bij het wassen van synthetische stoffen kleine vezels loskomen, die vervolgens in zee terechtkomen en zo bijdragen aan de plastic soup. Ten slotte wordt veel kleding gemaakt door mensen in Azië, omdat de loonkosten daar veel lager zijn dan hier in het Westen. De arbeiders daar werken lange dagen in onveilige ruimtes en krijgen enkele centen voor hun harde werk.

Shop tweedehands

Veel kleding die kinderen niet meer past wordt dus weggegooid. Hartstikke zonde, want vaak kan het nog prima gedragen worden door iemand anders. Probeer daarom zo veel mogelijk tweedehands kleding voor je kleintje te kopen. Gewoon even wassen voordat je kind het aantrekt en er is niks aan de hand! Tegenwoordig is er in elke stad wel een kringloopwinkel te vinden, maar op Marktplaats of speciale kleding verkoopapps heb je ook heel veel keuze en je hoeft er niet eens je huis voor uit. Leuke bijkomstigheid: de kleding is altijd one-of-a-kind en vaak stukken goedkoper dan wanneer je nieuwe kledingstukken koopt.

Koop kleding van duurzame merken

Je kan er ook voor kiezen om nieuwe kleding te kopen van merken waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Denk dan bijvoorbeeld aan de duurzame kinderkleding van Mini_ian. Deze wordt niet in verre landen door kinderhandjes gemaakt, maar in hun eigen Nederlandse atelier. Daarnaast gebruiken ze tijdens het zeefdrukken van de prints alleen ecologische inkt op waterbasis. En het allerbelangrijkste: de kleding is voorzien van de vrolijkste kleuren en hipste printjes! Je kindje steelt gegarandeerd de show!